sunnuntai 18. syyskuuta 2011

90. Mitäs me spartalaiset?

Kaikki varmaan tuntevat parodiaelokuvien genren. Otetaan jostain enemmän tai vähemmän menestyneestä elokuvasta juoni, vedetään näyttelijäsuoritukset yli, lisätään vitsejä ja muuta komediaa ja kenties otetaan mukaan intertekstuaalisia viitteitä. Vai miksi niitä ikinä nyt tulisikaan kutsua kun on elokuvista kyse. Mieleen tulee äkkiseltään muun muassa Scary Moviet ja Robin Hood : Sankarit sukkahousuissa.

Alustuksesta toivonmukaan nekin jotka eivät tätä elokuvaa ole nähneet, tajuavat että kyseessä on kieli poskessa tehty parodia. Juoni on otettu 2006 ilmestyneestä 300-elokuvasta, joka siis kertoo miten kuningas Leonidas johti 300-hengen spartalaisarmeijan taisteluun persialaisia vastaan ja koko joukko tuhoutui. Mitäs me spartalaiset muokkaa taisteluja ja tapahtumia vähemmän veriseen suuntaan. Ja lisää mukaan tuttuja hahmoja, mm. American Idol-tuomarit, Britney Spearsin, Paris Hiltonin ja Ruman Bettyn.

Elokuva löytyy IMDb Bottom 100-listalta syystä. Se on huono. Tuskin tuli yllätyksenä kenellekään. Juttu vain menee niin, että harvemmin nämä parodiaelokuvat onnistuvat. Suhteellista on tietenkin, miten niiden onnistumista mitataan. Mitään kassamagneetteja kyseiset filkat tuskin ovat, ainakaan enää nyt kun genre toistaa itseään. Toisaalta monet silti katsovat elokuvia myöhemmin, teinit keräävät kaveriporukan kasaan ja nauravat ihan kaikelle. Usein tuntuu, että parodiat tehdään vai niiden tekijöiden tähden, sillä uskon että näyttelijöillä ja staffilla on varmaan ollut hauskaa.

Myöhemmin näyttelijälistaa katsellessani leffasta paljastui eräs semihauska asia. Kapteenia näyttelevä Kevin Sorbo nimittäin toteaa "I'm gonna go Hercules on your ass!". Eikö naurata? Kevin Sorbo näytteli Herculesta tv-sarjassa, joka taisi olla melko suosittu. Hymyilyttääkö nyt? Edes vähän?

Parodiaelokuvista, vaikka miten kuraa olisivatkin, löytyy joskus yksittäisiä oikeasti ihan oivaltavia juttuja. Niitä taisi löytyä tästäkin elokuvasta pari. Ei kyllä tule nyt äkkiseltään yhtään mieleen, mutta varmasti niitä siellä oli! Ehkä. Leffan "esikuvasta", 300 oli ainakin otettu kaikki irti, etenkin leffan paljonpuhutusta homoseksuaalisuudesta. Tässä vaiheessa on myönnettävä, etten ole 300 nähnyt, mutta onneksi Google on kaveri. Miesrakkautta ilmeisesti löytyy. Niin löytyy parodiastakin.

Jos olette väsyneitä ja haluatte heittää aivot narikkaan, katsokaa ihmeessä Mitäs me spartalaiset? Suosittelen, että pohjalla on univelkaa ja (sokeri)humala. Muussa tapauksessa elokuva aiheuttaa pääasiassa kulmien kohottelua ja "mitä helvettiä"-toteamuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti