torstai 17. maaliskuuta 2011

21.

Näin pienissä dagen efter-fiiliksissä on hyvä viimein aloittaa urakka ja katsoa ensimmäinen listan elokuvista. Kunnian sai jo prologissakin mainittu Hobgoblins(1988),fantasiakauhukomedia(=genrehirviö).

Ensireaktio? No huhhuh. Alle 20v. amerikkalaisteinejä, ulkoavaruuden olioita(=pehmoleluja/käsinukkeja), pieniä erikoistehosteita ja salattuja unelmia. Filkassa on kulttiainesta, mutta sinänsä ei yllätä, että Hobgoblins on päätynyt Bottom 100 listalle.

Elokuvan idea lyhyesti: vanha ja käytännössä autioitunut elokuvastudio kätkee sisäänsä hobgoblineja - ulkoavaruudesta saapuneita alle 50cm pituisia karvaisia örkkejä, jotka ovat mieltyneet kirkkaisiin valoihin ja pitävät merkillistä ääntä. Pienikokoiset alienit pääsevät valloilleen ja ne täytyy pysäyttää ennen aamunkoittoa (se mitä tapahtuisi, jos aamu ehtisi valkenemaan, jää elokuvassa kertomatta). Hobgoblinit ovat melkoisia mindfuckaajia. Jotenkin ne pääsevät uhrinsa mieleen ja luovat illuusioita toteuttaen uhrin salattuja toiveita ja unelmia. Harmi vain, että yleensä uhri kuolee eläessään unelmaansa.

Vanha vartija, joka hobgoblinit studioon piilotti ja joka on niitä siitä lähtien vartioitunut, lähettää juuri työpartnerinaan aloittaneen Kevinin örkkejä jahtaamaan. Niin Kevin kuin myös hänen ystävänsä päätyvät hobgoblinien mielikuvitusmatkalle. Lopussa kaikki päättyy hyvin, loput hobgoblinit palaavat studiolle, vanha vartija paljastuu maailmansodan aikaiseksi pioneeriksi, studio räjähtää, problem solved.

Näin asia yksinkertaistettuna. Kaivamalla juonesta voi saada esille syvällisempiäkin ulottuvuuksia. Näitä tarjoavat 5 ystävyksen salatut unelmat. Ne lienevät aika stereotyyppisia nuorten unelmia: Kevin haluaisi näyttää hyvältä tyttöystävänsä Amyn silmissä ja tehdä tämän ylpeäksi, Amy itse on hiljainen ja pidättyväinen, joka kuitenkin haluaisi joskus repäistä (ja repäiseekin). Nick on armeijaa käyvä nuorukainen, joka janoaa päästä tositoimiin. Ramboilemaan hän pääseekin ja päätyy nakkelemaan käsikranaatteja baarissa. Kyle soittelee Kevinin puhelimella Fantazia-nimiselle naiselle ja pääsee "tapaamaan" tämän. Ainoastaan Daphne ei joudu hobgoblinien manipuloimaksi tai sitten se tapahtui niin hienovaraisesti, ettei allekirjoittanut ainakaan asiaa huomannut. Asiasta kiinnostuneet voivat nyt sitten katsoa elokuvan ja kehitellä syväluotaavat analyysinsa nuorten salaisista toiveista ja teini-iän ongelmista.

Lopputekstien kohdalla päälimmäisenä mieleen ovat jääneet henkilöiden fyysiset kamppailut hobgoblinien kanssa - eli käytännössä he ovat pyörineet maassa pehmolelun kanssa - ja elokuvan erikoistehosteet, jotka ovat taattua b-luokan laatua, mikä ei sinänsä tule yllätyksenä. Olo on hieman hämmentynyt. No huhhuh.

Entä elokuvan sanoma ja opetus? Jos ulkoavaruudesta tulee örkkejä, älä piilota niitä. Ja varo mistä unelmoit.


Ai niin. Hobgoblinsista on tehty myös jatko-osa, yllättäen nimeltään Hobgoblins 2(2009). En ehkä kestä<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti